WAT IS VOETREFLEXOLOGIE?

Het lichaam is weerspiegeld in de reflexzones op de voetzolen. Door druk uit te oefenen op deze zones worden alle organen, klieren en gewrichten gestimuleerd. Deze prikkel zorgt ervoor dat afvalstoffen via het lymfestelsel worden afgevoerd en de bloedsomloop bevorderd wordt. Zodoende zullen blokkades, veroorzaakt door stress, verdwijnen en kan het lichaam zichzelf genezen en weer in balans komen. De reflexoloog zal steeds de ganse voet bewerken, weliswaar met extra aandacht voor de probleemzones.

Hoe verloopt een sessie?

Eerst wordt een kort anamnesegesprek gevoerd om de medische voorgeschiedenis en eventuele klachten te achterhalen. Dan volgt er een ontspannende massage van de voeten om de gewrichten en spieren los te maken en zal de reflexoloog door de voeten te verkennen al een eerste indruk van de klant krijgen. Daarna wordt overgegaan tot de drukpuntmassage in combinatie met ARTechnieken (aanvullende reflexologie technieken), dewelke meer geconcentreerd zijn en dieper gaan dan de gewone reflexologie. We eindigen met een harmoniserende massage van beide voeten om de klant terug “ back to earth” te brengen.

Voor wie?

Reflexologie helpt bij allerlei fysische en psychische klachten zoals: En zovele meer, maar het kan ook gewoon als een zeer ontspannende massage ervaren worden.

Mijn persoonlijke ervaringen met voetreflexologie

Mijn eerste kennismaking met voetreflexologie dateert van ongeveer 25 jaar geleden, toen ik kampte met veel stressklachten door het werk. De behandelingen waren behoorlijk pijnlijk maar daarna voelde ik mij zeer ontspannen en was mijn nachtrust veel beter. Na een tijdje kon ik stoppen met de behandelingen, aangezien mijn klachten beduidend verminderd waren en mij ook duidelijk werd dat de gedachtegang een enorme invloed kan hebben op de algemene gezondheid.

Tien jaar later kampte ik met hevige buikpijn die te pas en te onpas opstak. Doordat de pijn niet wegging en zelfs dagelijks terugkwam liet ik mij onderzoeken in het UZgent ,waar ze niets lichamelijks vonden en mij de raad gaven pijnstillers te nemen als het te erg werd. Ten einde raad stapte ik terug naar de reflexoloog waar hij na een eerste consult reeds de diagnose kon stellen dat het om een samentrekking van de dunne darm ging. Hij gaf mij magnesium Phosphoricum D6 (celzout nr.7 ) en na enkele weken waren de klachten verdwenen.

Toen is mijn interesse in de voetreflexologie begonnen. Ik vond het zo fascinerend dat de klassieke geneeskunde mij niet kon helpen en dat een reflexoloog door gewoonweg mijn voetzolen te bewerken en het toepassen van kinesiologie wel wist wat het probleem was.

In 2014 heb ik mij dan zelf verdiept in de reflexzonetherapie door een cursus te volgen. Ik was zo enthousiast dat ik onmiddellijk daarna ook de cursus voetreflexologie voor gevorderden en tenen lezen gevolgd heb. En daarna volgden nog cursussen en workshops o.a. energetische voetmassage, acupressuur op de voeten, ARTechnieken, biochemie volgens Dr. Schüssler(celzouten) en Japanse gelaatsmassage.

De naam "Somapodia", het lichaam via de voeten.

Door mijn liefde voor Griekenland heb ik voor een Griekse naam gekozen.
Soma = lichaam
Apo= via
Podia = voeten

De geschiedenis van Reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie werd reeds 5.000 jaar geleden toegepast in China en India.

Ook in Egypte werden muurschilderingen aangetroffen waarop geneesheren de handen en voeten bewerken van hun patiënten. In de graftombe van Ankhmahor, ook wel “de graftombe van de artsen” genoemd, werden voorstellingen gevonden van het beoefenen van reflexzonetherapie.

De grondlegger van de hedendaagse reflexologie is Dr. Fitzgerald, die rond 1900 in de Verenigde Staten deze therapie terug in de belangstelling bracht.

In de beginjaren van de 20ste eeuw ontwikkelde de therapeute Eunice Ingham haar voetreflextheorie. Zij was ook de eerste die een voetenkaart in beeld bracht.
In 1938 publiceerde zij haar eerste boek: “ Stories the feet can tell”.

In Europa is de Duitse Fysiotherapeute Hanne Marquardt de grondlegger van de voetreflexologie.